Alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is een vorm van kanker die in de alvleesklier ontstaat. Bij alvleesklierkanker zit er een tumor in de alvleesklier. De alvleesklier is een onderdeel van het spijsverteringskanaal en ligt diep in de buik, achter de maag.

Mogelijke onderzoeken bij Alvleesklierkanker

Mogelijke behandelingen bij Alvleesklierkanker

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Wanneer iemand alvleesklierkanker heeft, heeft dat te maken met de opbouw van nieuwe cellen. In de alvleesklier komen verschillende soorten cellen voor, die kunnen leiden tot verschillende vormen van kanker. Een tumor of gezwel in het orgaan ontstaat door cellen die ongecontroleerd zijn gaan delen. Deze gezwellen kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn.

  • Goedaardige gezwellen zijn ongevaarlijk, maar moeten meestal wel verwijderd te worden omdat ze zich kunnen ontwikkelen tot kwaadaardige gezwellen.
  • Kwaadaardige tumoren kunnen de cellen in de omliggende weefsels en organen binnendringen. In dat geval is er sprake van kanker.

Onderzoek

Wij nemen als Maasstad Ziekenhuis actief deel aan onderzoek op het gebied van alvleesklierkanker en dat wordt landelijk erkend waarbij ons ziekenhuis een rol heeft bij de ontwikkeling van nieuwe operatieve technieken (robot).

Klik op de foto om de film te bekijken.

Landelijke samenwerking tegen alvleesklierkanker

Klachten van alvleesklierkanker ontstaan meestal pas als de kanker ook omliggende weefsels heeft aangetast, zoals de lever, galblaas en galwegen.

Het is dus afhankelijk van de tumor en de plaats ervan van welke klachten u last krijgt. Veel voorkomende klachten van alvleesklierkanker zijn:

  • Een zeurende pijn boven of midden in de buik of rug.
  • Een verstoord ontlastingspatroon.
  • Minder eetlust.
  • Gewichtsverlies.
  • Geelzucht (als de galwegen afgesloten zijn).
  • Vermoeidheid en lusteloosheid (als de galwegen afgesloten zijn).
  • Donkere urine (als de galwegen afgesloten zijn).

Het is belangrijk om te bedenken dat deze klachten ook te maken kunnen hebben met andere aandoeningen dan alvleesklierkanker.

Bij geelzucht is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. Als de andere klachten aanhouden, is contact met uw huisarts ook aan te raden.

Als u met één of meer van de hiervoor genoemde klachten bij uw arts komt, gaat hij of zij u eerst lichamelijk onderzoeken.

Daarnaast kunnen de volgende onderzoeken plaatsvinden:

  • Echografie
  • CT-onderzoek
  • ERCP-onderzoek

Bespreking van de uitslagen

De uitslagen van de onderzoeken worden in de oncologiebespreking besproken en de juiste behandelopties voor u vastgesteld. Na deze bijeenkomst worden de uitslagen met u besproken door de specialist. De casemanager is bij dit gesprek aanwezig.

Na dit gesprek bespreekt de casemanager samen met u nog een keer, in alle rust, de verdere stappen en geeft u alle nodige informatie. Omdat u in dit gesprek veel en nieuwe informatie krijgt, raden wij u aan om iemand mee te nemen naar dit gesprek.

Stadiumindeling

Met de uitslag van de onderzoeken, wordt het stadium van de ziekte vastgesteld. Het stadium geeft aan hoever de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid. Dit is van invloed op de wijze van behandelen.

De meest toegepaste behandelingen bij alvleesklierkanker zijn:

  • Whipple-operatie.
  • Chemotherapie.

Het kan zijn dat het niet mogelijk is om de tumor weg te halen. Bijvoorbeeld bij ingroei van de tumor in de bloedvaten of groei in andere organen. Soms is het niet zinvol om de tumor weg te halen, dit is het geval bij uitzaaiingen.

In beide gevallen zorgt de chirurg er in ieder geval voor dat de afvoer van gal en voeding ongestoord kan plaats kan vinden. Er wordt dan een omleiding gemaakt. Hierdoor verdwijnen eventuele geelheid en mogelijk ook passageklachten.

Na de behandeling van alvleesklierkanker is het van belang dat u onder controle blijft.

Deze controles worden uitgevoerd door de chirurg. Als het nodig is, dan vraagt hij of zij aanvullend onderzoek aan.

Meer weten?