Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Het ziekteverloop en de gezondheidsklachten die iemand krijgt, verschillen per persoon. We weten nog niet precies weten waardoor MS ontstaat. Wel zijn er allerlei behandelingen om de ziekte te remmen en de klachten tegen te gaan.

MS is een chronische auto-immuunziekte aan het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Het afweersysteem is door een combinatie van aanleg en een virusinfectie (veelal de ziekte van Pfeiffer) op het verkeerde pad gekomen en valt uw eigen lichaam uw zenuwstelsel aan.

Kijk voor meer informatie op de website MS.nl

Betrokken afdelingen en vakgroepen


De diagnose MS stellen we op basis van de klachten, passende afwijkingen op de MRI-scan en eventuele andere onderzoeken.

Kenmerkend voor de diagnose MS is dat er klachten komen en gaan, en dat dit steeds andere klachten geeft in de tijd. 

MRI-scan

Vaak is de diagnose duidelijk bij aanvang van de klachten, zeker als de scan passend is met kenmerkende witte stof plekjes (of MS-ontstekingen) rondom de vochtkamers van de hersenen. De ziekte geeft vaak ook afwijkingen in het ruggenmerg. Dit ziet men maar zelden bij andere ziekten en daarom helpt het doen van een MRI-scan van het ruggenmerg vaak om de diagnose met meer zekerheid te stellen.

Niet altijd is het duidelijk dat de ziekte actief is, doordat de aanvallen soms mild of vager zijn. Iemand is dan erg moe voor een periode. Toch kan er dan op de MRI-scan gezien worden dat de ziekte actief is geweest. Het ligt eraan waar de ontsteking optreedt. Als het niet een belangrijk hersengebied is voor uw dagelijks functioneren dan geeft het niet altijd uitgesproken klachten.

Lumbaalpunctie

In veel gevallen doen we een ruggenprik. Dit wordt in dagbehandeling gedaan. Meer informatie leest u hierover in onze folder Een lumbaalpunctie (ruggenprik). Met de punctie is het mogelijk om hersenvocht te verkrijgen wat rondom die ontstekingen zit. Bij een auto-immuun ziekte zoals MS worden er dan vaak 'eiwit banden' of oligoclonale banden gevonden. 

 

MS is (nog) niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die de MS remmen, zodat je minder snel achteruitgaat. Ook zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat een schub sneller stopt. En dan is er nog de behandeling van de verschillende klachten die je door MS kunt krijgen. Welke behandeling het best bij je past, bespreek je met je MS-zorgverlener.

Bekijk voor meer informatie over de mogelijk behandelingen op ms.nl/behandeling

Er is een grote afdeling Revalidatiegeneeskunde in het Maasstad Ziekenhuis. Zij verzorgen consulten, poliklinische revalidatie en begeleiding.

Wij verwijzen praktisch alle MS-patiënten naar de Revalidatiegeneeskunde al is het maar voor een goed gesprek of intake om te kijken wat er geboden kan worden. 

Vaak heeft de diagnose MS een grote impact. Lichamelijke of mentale klachten kunnen voorkomen. Vaak is het nuttig om een gesprek te voeren over deze klachten of over de beperkte belastbaarheid of andere zaken waar MS-patiënten letterlijk tegenaan lopen. Ook bij geheugenklachten bij MS zijn er behandelmogelijkheden.

Er bestaat een combinatietraject of poliklinische revalidatiebehandeling. Meer informatie leest u in de folder MS en revalidatie.

Op de website van het Amsterdam UMC staat ook veel informatie over MS. Ook is daar de mogelijkheid om deel te nemen aan een studie (zie beide links). U behandelend neuroloog kan u hiervoor verwijzen.

Wat is een MS schub?

Soms ontstaan er plotseling nieuwe klachten en worden uw bestaande MS-klachten erger. Zo'n periode noemen we een schub. 

Bekijk voor meer informatie de website van MS.nl

Meer weten?