De polikliniek Geriatrie

De polikliniek Geriatrie

Ouderen kunnen verschillende klachten hebben die niet direct op een bepaalde ziekte wijzen. Het is dan mogelijk dat uw huisarts u doorverwijst naar een klinisch geriater.

Veel voorkomende problemen van patiënten die een geriater bezoeken zijn:

  • Mobiliteitsproblemen en/of vallen.
  • Geheugenproblematiek.
  • Plotselinge verwardheid.
  • Onverklaarde achteruitgang in het dagelijks functioneren.
  • Polyfarmacie, ofwel het gebruiken van veel medicijnen tegelijk.
  • Problemen met voeding of ondervoeding.
  • Continentieproblemen.
  • Somberheid, eenzaamheid en levensfase problematiek.

Dagdiagnostisch Centrum Geriatrie

In het Dagdiagnostisch Centrum Geriatrie (DCG) wordt in korte tijd vastgesteld wat er met u aan de hand is en welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling.

Als u het DCG bezoekt, volgt u een onderzoeksprogramma dat een dagdeel duurt. Het voordeel hiervan is dat u niet vaak hoeft terug te komen op de polikliniek of bij andere specialismen. Om een zo goed mogelijk beeld van de problemen te krijgen, wordt u door een aantal mensen onderzocht. Onder andere de geriater, de gespecialiseerd verpleegkundige Geriatrie en de fysiotherapeut.

Geheugenpolikliniek voor migranten

In niet-westerse culturen wordt achteruitgang van het geheugen en dementie vaak niet meteen herkend en er wordt weinig (medische) hulp gevraag. Geheugenverlies, verwardheid en depressies worden gezien als iets wat bij de ouderdom hoort en waar niets aan te doen is. Toch komen dit soort problemen ook in deze culturen regelmatig voor.

Op de speciale geheugenpolikliniek voor migranten kunnen het geheugen en gedrag van de patiënt worden onderzocht met een aangepast testprotocol voor patiënten afkomstig uit andere culturen. Daarnaast wordt er gewerkt met een tolk en is de werkwijze op de polikliniek afgestemd op de behoeften, taal en cultuur van deze doelgroep.

De patiënt wordt onderzocht door verschillende zorgverleners en de afspraken worden zoveel mogelijk in 1 dagdeel (ochtend/middag) gecombineerd. Hierbij is ook een tolk aanwezig en daardoor zijn er gesprekken met de mantelzorgers en met de patiënt zelf mogelijk.

Speciale dementiescreening

Via een speciale geheugentest en een aangepast testprotocol voor patiënten afkomstig uit andere culturen worden geheugen en het gedrag van de patiënt onderzocht. Dat gebeurt met simpele testjes in gesproken taal van de patiënt. Mensen die niet kunnen lezen kunnen er ook aan meedoen. De patiënt krijgt ook een bloedonderzoek, een lichamelijk onderzoek en een hersenscan. Er kunnen namelijk lichamelijke oorzaken zijn voor geheugenproblemen. Zo kan een gericht persoonlijk behandelplan opgesteld worden.  

Patiënten en mantelzorgers ervaren het als erg prettig dat ze in hun eigen taal hun klachten kunnen omschrijven, en dat er extra aandacht aan hun cultuur wordt besteed. De kwaliteit van leven wordt verbeterd voor de niet-westerse dementiepatiënt en de mensen die voor hen zorgen.