Een thuisbehandeling waarbij het bloed in zijn buikvlies schoon wordt gespoeld, omdat zijn nieren hier niet meer toe in staat zijn.
Zijn nieren falen - dankzij peritoneale thuisdialyse kan meneer Van der Pligt zelf de regie behouden
Zijn nieren falen - dankzij peritoneale thuisdialyse kan meneer Van der Pligt zelf de regie behouden
"5 jaar geleden werd vastgesteld dat mijn nierfunctie lager is dan 20%”, vertelt meneer Van der Pligt. Hij ging een behandeltraject in en koos voor de behandeling peritoneale dialyse.
1 juni 2023
In alle Santeon Ziekenhuizen krijgen patiënten die een keuze moeten maken voor een nierfunctie vervangende behandeling een keuzehulp aangeboden. Hiermee informeren we patiënten over de verschillende behandelopties. Zo kunnen ze zich goed voorbereiden om samen met de nefroloog (internist gespecialiseerd in nierziekten) een behandeling te kiezen die het best bij hun levenssituatie past.
Peritoneale thuisdialyse
“Voor mij was de keuze snel gemaakt”, legt meneer Van der Pligt uit terwijl hij in zijn slaapkamer het dialyseapparaat gereed maakt voor gebruik. “Door peritoneale thuisdialyse ben ik niet afhankelijk van vaste afspraken voor het dialyseren in het ziekenhuis. Ik dialyseer namelijk elke nacht als ik slaap, waardoor ik overdag mijn dag kan besteden zoals ik dat zelf graag wil.”
“Als ik de behandeling voorbereid rond etenstijd, heb ik verschillende zakken vloeistof nodig. Deze krijg ik tweewekelijks thuis afgeleverd”, vervolgt meneer Van der Pligt. “Zodra ik naar bed ga sluit ik mijn buikkatheter middels een lijn aan op het apparaat. De behandeling start automatisch als ik het apparaat aanzet.”
“Eerst loopt de vloeistof die de hele dag in mijn buikholte heeft gezeten uit mijn buikholte, daarna loopt de verwarmde vloeistof langzaam in mijn buikholte. Deze vloeistof verblijft hier voor ongeveer anderhalf uur, waarna het opnieuw mijn buikholte uitloopt. Op deze manier verlaten de afvalstoffen mijn lichaam. Dat gebeurt vijf keer op een nacht. Na deze vijf cyclussen loopt er nog één hoeveelheid vloeistof in mijn buikholte, deze blijft de rest van de dag zitten. Van begin tot einde van mijn behandeling kan ik rustig slapen, ik merk er eigenlijk niets van. Als ik wakker word en de behandeling afgerond is, sluit ik mezelf af en maakt het apparaat verbinding met het netwerk. De behandelend arts en de PD-verpleegkundigen kunnen dan direct de resultaten van mijn behandeling online bekijken.”
Juiste zorg op de juiste plek
“We zien dat patiënten het fijn vinden om zelf de regie te houden”, vertelt Marjolijn Nieuwpoort-Heezen, gespecialiseerd dialyseverpleegkundige Maasstad Ziekenhuis. “Toch komt er veel kijken bij de thuisbehandeling. Patiënten worden iedere dag geconfronteerd met het feit dat ze ziek zijn. Ik vind het bewonderingswaardig om te zien hoe goed ze daarmee omgaan. Het is een zwaar traject.”
Thamar Schell- Borst, gespecialiseerd dialyseverpleegkundige Maasstad Ziekenhuis knikt en vult aan: “Als het traject start bekijken we of de patiënt in aanmerking komt voor de thuisbehandeling. Als de patiënt overal aan voldoet, wordt er een buikkatheter geplaatst. Vervolgens gaan we een week lang, iedere dag, bij de patiënt thuis langs. We leren de patiënt dan hoe hij of zij de machine moet opbouwen en afbouwen, zichzelf moet aansluiten en afsluiten en welke handelingen daarvoor nodig zijn. Daarnaast wordt ook geleerd hoe te handelen bij alarmen en complicaties. Dat is best intensief. Toch weet bijna iedere patiënt na deze week goed om te gaan met de behandeling”, vertelt Thamar trots.
Thuishulp
“Als een patiënt niet volledig zelfstandig de thuisbehandeling kan uitvoeren, schakelen we de thuiszorg in. Wel blijft het Maasstad Ziekenhuis eindverantwoordelijk voor de behandeling van de patiënt”, vertelt Marjolijn. “Inmiddels werken we nauw samen met Verpleeg Technisch Team Zorgwaard, Laurens thuiszorg, Aafje thuiszorg, CuraMare thuiszorg en Careyn. Deze specialistische thuiszorgorganisaties kunnen de patiënt dagelijks en direct helpen als dat nodig is. We merken dat patiënten het erg fijn vinden dat deze mogelijkheid er is.
“Wij hebben super goede ervaringen met de dialyseafdeling van het Maasstad Ziekenhuis. Het contact is zeer laagdrempelig, hierdoor wordt de patiënt altijd direct geholpen! Beter kan gewoon niet!”, aldus Lisette den Dekker, verpleegkundige bij Verpleeg technisch team Zorgwaard.”
Nierfalen is één van de topklinische functies van het Maasstad Ziekenhuis. Een topklinische functie betekent dat ons ziekenhuis zorg aanbiedt die u niet in elk ander ziekenhuis kunt ontvangen. Kijk voor meer informatie over de topklinische zorgfuncties van het Maasstad Ziekenhuis op https://www.maasstadziekenhuis.nl/stz/