Wanneer u een antibiotica per infuus krijgt kunt u deze mogelijk ook thuis krijgen. Op deze manier kunt u de behandeling in uw vertrouwde omgeving voortzetten en het verkort uw verblijf in het ziekenhuis.
De antibiotica thuis behandeling verloopt als volgt:
Stap 1: Diagnose
U heeft een infectie waarvoor u antibiotica via het infuus krijgt. Uw behandeling met antibiotica via een infuus start in het ziekenhuis. Uw behandelend arts bekijkt of u voldoet aan de voorwaarden om de zorg thuis voort te kunnen zetten. Zo ja, dan volgt een informatiegesprek.
Stap 2: Informatiegesprek
In een gesprek met u, uw behandelend arts en het OPAT-team bespreken wij de mogelijkheden voor het krijgen van antibiotica thuis. Vervolgens wordt er samen een keuze gemaakt om de behandeling wel of niet thuis voor te zetten
Stap 3: Voorbereiding
Ook worden alle medicijnen en benodigde middelen voor het toedienen van het antibioticum bij u thuis bezorgd.
Stap 4: Ontslag gesprek
Tijdens het ontslag gesprek ontvangt u uitgebreide informatie en instructies van de verpleegkundig specialist uit het OPAT team over uw behandeling thuis. Ook krijgt u een belkaartje met contactgegevens mee naar huis.
Stap 5: Antibiotica thuis
De antibiotica wordt bij u thuis gegeven door de thuiszorgorganisatie. Dit gebeurt via een pomp die wordt aangesloten op uw infuus. Met deze pomp bent u mobiel en kunt u vrijwel alle dagelijkse activiteiten uitvoeren. Dagelijks bezoekt een gespecialiseerd verpleegkundige van de thuiszorg u om de medicatie toe te dienen. Ook kijken zij tijdens hun bezoek of alles nog goed gaat met u. Eén keer per week verzorgen zij de plaats op uw arm of hals waar het infuus is ingebracht. Afhankelijk van uw situatie kan het nodig zijn tussentijds bloedwaardes te controleren. Hiervoor neemt het prikteam van het Maasstad Ziekenhuis bij u thuis bloed af.
Stap 6 – Einde behandeling
Aan het einde van de antibioticabehandeling heeft u een eindgesprek met de verpleegkundig specialist van het OPAT team. Dit gesprek vindt plaats in het ziekenhuis.