Antibiotica behandeling

Antibiotica behandeling

Bij ernstige infecties kunt u tijdens een opname behandeld worden met antibiotica via een infuus. In het Maasstad Ziekenhuis bieden wij in sommige gevallen de mogelijkheid om thuis behandeld te worden met antibiotica via een infuus.

Bij ontstekingen die door bacteriën worden veroorzaakt, kan uw arts antibiotica voorschrijven. 

Uw afweersysteem zorgt ervoor dat u beschermt bent tegen de ziekmakende bacteriën. Het kan zijn dat uw weerstand minder is waardoor de bescherming van het afweersysteem niet op zijn sterkst is. Hierdoor kan de bacterie alsnog een infectie veroorzaken.

Antibiotica kan in dit geval helpen de bacterie te bestrijden. Antibiotica zijn zelfs onmisbaar bij ernstige infecties, zoals longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Het bekendste antibioticum is penicilline, maar er bestaan veel meer soorten. Elk antibioticum werkt weer tegen andere bacteriën. 

Wanneer u een antibiotica per infuus krijgt kunt u deze mogelijk ook thuis krijgen. Op deze manier kunt u de behandeling in uw vertrouwde omgeving voortzetten en het verkort uw verblijf in het ziekenhuis.

De antibiotica thuis behandeling verloopt als volgt:

Stap 1: Diagnose

U heeft een infectie waarvoor u antibiotica via het infuus krijgt. Uw behandeling met antibiotica via een infuus start in het ziekenhuis. Uw behandelend arts bekijkt of u voldoet aan de voorwaarden om de zorg thuis voort te kunnen zetten. Zo ja, dan volgt een informatiegesprek.

Stap 2: Informatiegesprek

In een gesprek met u, uw behandelend arts en het OPAT-team bespreken wij de mogelijkheden voor het krijgen van antibiotica thuis. Vervolgens wordt er samen een keuze gemaakt om de behandeling wel of niet thuis voor te zetten

Stap 3: Voorbereiding

Ook worden alle medicijnen en benodigde middelen voor het toedienen van het antibioticum bij u thuis bezorgd.

Stap 4: Ontslag gesprek

Tijdens het ontslag gesprek ontvangt u uitgebreide informatie en instructies van de verpleegkundig specialist uit het OPAT team over uw behandeling thuis. Ook krijgt u een belkaartje met contactgegevens mee naar huis.

Stap 5: Antibiotica thuis

De antibiotica wordt bij u thuis gegeven door de thuiszorgorganisatie. Dit gebeurt via een pomp die wordt aangesloten op uw infuus. Met deze pomp bent u mobiel en kunt u vrijwel alle dagelijkse activiteiten uitvoeren. Dagelijks bezoekt een gespecialiseerd verpleegkundige van de thuiszorg u om de medicatie toe te dienen. Ook kijken zij tijdens hun bezoek of alles nog goed gaat met u. Eén keer per week verzorgen zij de plaats op uw arm of hals waar het infuus is ingebracht. Afhankelijk van uw situatie kan het nodig zijn tussentijds bloedwaardes te controleren. Hiervoor neemt het prikteam van het Maasstad Ziekenhuis bij u thuis bloed af.

Stap 6 – Einde behandeling

Aan het einde van de antibioticabehandeling heeft u een eindgesprek met de verpleegkundig specialist van het OPAT team. Dit gesprek vindt plaats in het ziekenhuis.

Onderstaand treft u veelgestelde vragen aan over de antibiotica behandeling. 

  • Hoe lang duurt een antibiotica per infuus therapie?
    De duur van de behandeling is voor elke patiënt verschillend. Dit hangt namelijk af van de oorzaak en ernst van de infectie. U kunt hierover meer uitleg vragen aan uw behandelend arts.

  • Hoeveel kost een antibiotica per infuus therapie?
    Met uitzondering van het eigen risico heeft u geen kosten aan deze therapie.

Het OPAT team is het specialistisch antibiotica team van het Maasstad Ziekenhuis.

OPAT staat voor team Outpatient Parenteral Antimicrobial Treatment.

Het team bestaat uit:

Diane Struik-Kalkman, verpleegkundig specialist infectieziekten
Denise Heida, verpleegkundige in opleiding tot specialist
Dr. Rachida el Moussaoui, internist-infectioloog
Dr. Jan den Hollander, internist-infectioloog
Dr. Katalin Pogany, internist-infectioloog
Karlinda Hartjes, apotheker

Bekijk hier de specialisten van het OPAT team.

Betrokken afdelingen en vakgroepen