Chemotherapie

Chemotherapie

Chemotherapie is de behandeling van kanker met celdeling remmende medicijnen: cytostatica. Er zijn verschillende soorten cytostatica, elk met een eigen invloed op de celdeling. De medicijnen verspreiden zich via het bloed door uw lichaam en kunnen op vrijwel alle plaatsen kankercellen bereiken.

Een operatie en chemotherapie zijn samen de meeste gebruikelijke manier om kanker te behandelen.


Werking chemotherapie

Chemotherapie wordt - op de Dagbehandeling - via een naald bij u toegediend. Zo komt de medicatie in het bloed terecht. Via het bloed worden zij door het hele lichaam verspreid. Zo kunnen zij bijna overal in het lichaam kankercellen bereiken.

Er zijn tientallen verschillende soorten cytostatica. Welke soort u krijgt, hangt af van de soort kanker. Vaak krijgt u een combinatie van cytostatica voor een zo goed mogelijk resultaat.

Chemotherapie wordt gegeven op de Dagbehandeling van het Maasstad Ziekenhuis. Hoe lang de chemotherapie duurt, is afhankelijk van het soort tumor en het soort chemotherapie dat u krijgt. U kunt een half uur tot acht uur aanwezig zijn op de Dagbehandeling. Er zijn echter ook behandelingen die één of meer dagen in beslag nemen. Hiervoor wordt u opgenomen op de verpleegafdeling van de afdeling Oncologie (bouwdeel J, etage 3, afdeling 7). Een afspraak op de Dagbehandeling wordt in overleg met u gemaakt. Voorafgaand aan uw chemotherapiebehandeling geeft uw arts aan hoe lang de behandeling ongeveer duurt.

Combinatietherapie

Behandeling met één medicijn heet monotherapie. Soms krijgt u verschillende soorten medicijnen of chemotherapie in combinatie met andere behandelingen. Dat heet een combinatietherapie. Uw arts bespreekt met u welk soort chemotherapie het beste voor uw situatie is.

Voorbeelden van combinatietherapie zijn:

  • een combinatie van verschillen cytostatica;
  • chemotherapie in combinatie met doelgerichte therapie;
  • chemotherapie in combinatie met radiotherapie (bestraling): dit heet chemoradiatie.

Alle patiënten die starten met chemotherapie krijgen naast de uitleg van de behandelend arts een uitgebreid informatief voorlichtingsgesprek met een oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist.

U krijgt tijdens dit gesprek ook schriftelijke informatie in de vorm van een behandelwijzer. Hierin staat stap-voor-stap uitgelegd wat een patiënt tijdens de behandeling kan verwachten. Ook kunt u informatie over behandelingen terug lezen op deze website.

Betrokken afdelingen en vakgroepen