Kom goed voorbereid naar de afspraak, log in op Mijn Maasstad Ziekenhuis. Hier vindt u alle afspraakinformatie en eventuele voorbereidingen die u moet doen.
Mantoux-huidtest
Mantoux-huidtest
Met een mantoux-huidtest kan een infectie met de tbs-bacterie worden opgespoord.
Kom voorbereid naar uw afspraak
Log in voor uw afspraak
Doel van de test
Met deze test willen we nagaan of u kortgeleden of misschien in het verleden besmet geraakt bent met de bacterie die tuberculose kan veroorzaken.
Dit kan belangrijk zijn voor patiënten waarbij er gestart wordt met geneesmiddelen, die de weerstand van het lichaam kunnen verminderen. Hierbij kunt u denken aan medicijnen als: Humira, Remicade, Simponi, Enbrel, Cimzia. Bij het gebruik van deze geneesmiddelen bestaat het gevaar van een opnieuw actief worden van de bacterie, bij patiënten die in het verleden besmet zijn geraakt met tuberculose.
Het onderzoek
Bij een mantoux-huidtest wordt in de huid aan de buitenzijde van uw linker onderarm een kleine hoeveelheid vloeistof gespoten. Deze test is niet gevaarlijk, ook niet bij jonge mensen of bij zwangerschap.
Wanneer het lichaam een afweerreactie vertoont dan reageert de huid op de plaats van de injectie met een verdikking en roodheid. Dit is pas goed te beoordelen na 48 uur.
Zowel het zetten van deze injectie als het aflezen van deze test wordt bij ons op de polikliniek gedaan door een van de doktersassistentes.
Er wordt meestal geen mantoux-huidtest gedaan bij mensen die:
- voor 1945 geboren zijn.
- gevaccineerd zijn met BCG.
- al een Mantoux-huidtest met een positieve uitslag hebben.
Uitslag van de test
De huidtest is negatief als uw huid niet reageert op de ingespoten vloedstof.
De huidtest is positief als na 48 uur een verdikking in de huid optreedt. Een positieve reactie betekend niet altijd dat u een actieve tuberculose heeft. Het is ook mogelijk dat u een positieve huidtest heeft, doordat u in het verleden bent gevaccineerd voor tuberculose.
Als u een positieve mantoux-huidtest heeft wordt u doorverwezen naar de polikliniek Longgeneeskunde.