De heer Platje over vertelt over zijn ervaring met de afdeling Urologie

De heer Platje over vertelt over zijn ervaring met de afdeling Urologie

De heer Platje (64 jaar) uit Hendrik-Ido-Ambacht heeft een actief leven en geniet van zijn vrijheid en prepensioen. Bij een routinebloedonderzoek vraagt hij zijn huisarts ook te kijken naar de PSA-waarde. Deze was aan de hoge kant. De biopsie gaf de uitslag aan: prostaatkanker.

“Bij zo’n diagnose staat je wereld op z’n kop”, erkent Platje. “Je zit met kanker in je lijf, zonder dat je dat zelf wist. Mijn eerste reactie was: dat moet eruit.” De behandelend specialist, uroloog Potjer van het Albert Schweitzer ziekenhuis, was het met hem eens, alleen wordt een dergelijke operatie daar niet uitgevoerd. Daarom werd Platje doorgestuurd naar het Maasstad Ziekenhuis. “Ik ben er bijzonder goed opgevangen”, zegt Platje tevreden. “Uroloog Klaver stelde me echt op mijn gemak en heeft de verschillende behandelmethoden voor prostaatkanker uitgelegd. Ik had er direct een goed gevoel bij. De operatie zou plaatsvinden met behulp van een robot, een soort ingewikkelde kijkoperatie. Maar het is toch de specialist die zo’n robot aanstuurt.”

“Vanwege de geboorte van mijn eerste kleinkind heb ik de ingreep een paar weken uitgesteld”, vertelt Platje. “De dag van de operatie was ik bloednerveus. Op de OK stelden ze me op mijn gemak. Het eerste wat Klaver vroeg: “En, is het kleinkind geboren?” Ik vertelde dat het een prachtig ventje is, met de naam Sjoerd: dezelfde voornaam als Klaver.” Glimlachend: “Door dat praatje was ik op slag kalm. Ik ben op vrijdag geopereerd en mocht zondagmiddag al naar huis. Dankzij deze operatiemethode had ik slechts vijf kleine gaatjes. Ik heb zelfs niet één minuut pijn gehad. De katheter is een week later verwijderd en er was geen chemotherapie of bestraling nodig.”

Het is de specialist die de robot aanstuurt

De heer Platje

Samenwerking met Albert Schweitzer ziekenhuis

Uroloog Klaver is sterk voorstander van concentratie van zorg. “Het is goed om de patiënten uit een grote regio op één locatie te opereren met gespecialiseerde artsen en operatieteams”, is zijn overtuiging. “Het gaat om complexe chirurgie. Juist door het vaak te doen, krijg je daar veel vaardigheid in. De kans op complicaties is kleiner, met een kortere opnameduur en beter herstel.” Uroloog Zeegers uit het Albert Schweitzer ziekenhuis stemt daarmee in. “Daarom verricht ik wekelijks dergelijke operaties in het Maasstad Ziekenhuis”, geeft hij aan. “Deze samenwerking bevalt uitstekend.”

Als vanouds

Inmiddels is de heer Platje weer de oude. “Na een maand of drie was mijn energie helemaal terug”, zegt hij tevreden. “Ik was al met prepensioen en genoot van de vrijheid. Dan schrik je fors als je hoort dat je prostaatkanker hebt. Gelukkig was ik er vroeg bij. Ik ben in februari geopereerd, in mei zijn we al weer op vakantie gegaan. En we passen nu twee dagen per week op dat kleine manneke. Kortom: ik doe weer alles. Alleen ben ik me er veel meer van bewust hoe belangrijk gezondheid is.”