Mevrouw Fromm vertelt over haar ervaring met oncologische revalidatie

Mevrouw Fromm vertelt over haar ervaring met oncologische revalidatie

“Diagnose borstkanker kwam niet onverwacht”

Een jaarlijkse mammografie in het ziekenhuis wijst deze keer de diagnose borstkanker uit. “Borstkanker kent helaas een lange geschiedenis in mijn familie, daardoor stond ik jaarlijks onder controle bij de arts. Zowel mijn oma, moeder, tante en nichtje hebben deze ziekte gekregen. Voor mij was het nooit de vraag of ik het zou krijgen maar meer wanneer. Ik dacht: Okay, nu is het dus mijn beurt. In tegenstelling tot mijn man reageerde ik nuchter. Ik ben nu 58 jaar en ben van plan minstens 83 jaar te worden. Voor mij stond al vast dat ik me er niet onder zou laten krijgen”, vertelt Trix Fromm uit Rotterdam.

Trix komt uit een schippersfamilie. In de scheepvaart hebben we een gezegde “Kun je rekenen? Reken er maar niet op”, lacht ze. “Omgaan met onverwachte en nare situaties zijn me bekend en dat komt me nu van pas.” Ook haar ‘schippers’ wilskracht helpt haar te vechten tegen de ziekte.

“In het Maasstad Ziekenhuis zijn ze begripvol en hebben ze veel aandacht voor mij.”

Mevrouw Fromm

Zorg op maat

“In april 2015 ben ik geopereerd aan de tumor in mijn borst. Een week eerder ben ik gewoon nog op een cruise geweest langs de Adriatische kust. Daardoor ging ik redelijk ontspannen de operatie in. Nadat de tumor was verwijderd, bleek ik uitzaaiingen te hebben in de lymfeklieren. Wat een tegenslag. Daardoor moest ik starten met chemotherapie. De eerste drie chemo’s heb ik goed doorstaan. De vierde was zwaar, daarvan had ik veel bijwerkingen. Gelukkig kreeg ik uitstekende begeleiding van de dokters en verpleegkundigen in het Maasstad Ziekenhuis. Elke vraag van mij werd met aandacht behandeld. Een luisterend oor is zo belangrijk, ook als je vervelende bijwerkingen hebt, zoals blaren op voeten en een droge keel. Door dit bespreekbaar te maken, kreeg ik goede hulp zodat ik bij de volgende chemo veel minder last had. Elk lichaam reageert namelijk anders op de chemotherapie. Daarom is zorg op maat zo belangrijk. En dat heb ik absoluut gekregen van alle medewerkers in het Maasstad Ziekenhuis. Van de afdeling Chirurgie, Oncologie tot Revalidatiegeneeskunde, iedereen is even begripvol met veel aandacht voor mij.”

Geestelijke steun en lichamelijk fit dankzij Fit en Balans

“Het is heel mooi dat je in het Maasstad Ziekenhuis tijdens en na de chemotherapie kan deelnemen aan oncologische revalidatie of tijdens chemotherapie aan het programma Fit & Balans.” Behandelingen met chemotherapie leiden vaak tot vermoeidheid en conditieverlies. Een goede lichamelijke en geestelijke conditie helpt bij het herstel van zo’n behandeling. Naast het fysieke gedeelte vindt in het programma Fit en Balans ook een éénmalige, informatieve groepsbijeenkomst plaats. De diëtiste geeft uitleg over voeding en een psycholoog spreekt over emoties rond de diagnose en behandeling van kanker.

“Het is zoveel prettiger om te sporten met lotgenoten. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en wisselen ervaringen uit. Er is veel wederzijds begrip, want ik hoef niet uit te leggen wat ik voel, zij begrijpen mij zonder woorden. Daarnaast krijg ik goede tips van de fysiotherapeuten. Ook is het voor mij een stok achter de deur om te gaan sporten, want er wordt op mij gerekend. Mijn conditie is beter dankzij het Fit & Balans programma. Mijn goede conditie ondersteunt me tijdens mijn genezingsproces. En ik ga ervoor, want mijn prognoses zijn goed.”, besluit mevrouw Fromm haar verhaal.

Betrokken afdelingen en vakgroepen